En del av min indre fjellkjede

Disse to flotte damene har stått ved siden av meg i 14 år. De har innimellom gått foran og banet vei. Ved behov står de også bak meg og tar meg i mot om jeg faller. Men mest av alt er vi likestilte. Når vi møtes er det litt sånn «ojj, der er dere, ja. Hjertet mitt trengte påfyll av dere nå.»

Søndag kveld, litt for sent for sola men med pledd, kaffe og gifler diskuterte vi som vanlig alt mellom himmel, jord, litteratur, relasjoner og jobb. Hundene var med denne gangen, det ble ikke lensevandring men fin tid lell. Og den gode følelsen, etter de gode samtalene, de sitter i kroppen i flere dager.

Disse er en del av min indre fjellkjede. Jeg kan ringe de midt på natta. Jeg kan dukke opp uanmeldt. «Rock solid» stemmer for disse. Så utrolig viktig med slike mennesker som bare blir uansett hva annet som endrer seg. Jeg håper alle har noen slike fundamenter i sitt liv.

Ha en smilefin dag!

Tips til vintersko

Jeg trenger vintersko. Snart starter visst pendling til sentrum og da må jeg ha nye vintersko. Fjellsko funker i mange situasjoner. Jeg kunne allikevel ønske meg noen nye, varme (!) sko. Ikke høy hæl, men gjerne en centimeter eller to. God såle og stabilitet er viktig.

Vet du hvor jeg bør lete?

Fasiten i en setning? Bli sett når du trenger det mest

Dagens anbefaling, og oppfordring, er å sjekke ut NRK- nettTV og programmet «Helene sjekker inn» på ulike steder. Jeg så programmet om akuttpsykiatri i går før jeg sovnet. For en dame. For ett viktig program. Hun gjør det lett for meg å løfte blikk ut i fra egen navel. Jeg så episode to forrige uke men rekkefølgen er irrelevant. Innholdet er ikke uansett sesong.

Rakfisk, tradisjoner og «en sånn dag»

Hvert år samles jentene fra jobben hjemme hos den ene for å spise rakfisk. Det er litt tynt i rekka i år, men tre av fire pluss en tidligere kollega er ikke dårlig statistikk. Det er jo spennende å spise denne retten etter denne dagen hvor katastrofene har stått i kø siden før jeg forlot Kosekroken.

Om noen aner hvor mye havsalt det er plass til i en lysestake? Og om noen vet om denne mengden på mystisk vis økes etter luftig svev før den treffer gulvet? Stikkord er støvsuging, intens banning og en drøss besvergelser med tilhørende Hulk- kick i den forpulte fryste søppelbøtta.

Så jeg sier: Bring it on botulisme – still deg i kø og make my day!

Fra en stemor til Den Nye Dama

Om du som Den Nye ikke klarer møte Den Gamle er du neppe klar for å bli stemor, bonusmor eller ressursperson for et barn. Det er den første, og minste, kamelen som skal svelges i køen av kameler som står i kø. De stiller seg også både mothårs og på tvers i rekkene. Ha alltid ett vannglass klart.

Jeg er stemor, bonusmor og Den Nye Dama. Jeg er også Anja. Det var mange følelser når jeg skulle møte mitt bonusbarn. Jeg var kjempenysgjerrig, det var sikkert hun også. Men før jeg møtte henne traff jeg moren.

Ute, offentlig, alltid smart og ikke være hjemme hvor noen har revir. Potensielle ønsker om drap forsvinner da det er for mange vitner. Jeg vet egentlig ikke hva hun tenkte om det? Må spørre! Ja, for vi er gode venner i dag. Vi spiser middag sammen, hun passer mine barn og bonusbarnet mitt har selvsagt nøkkel til Kosekroken. Vi sender snap til datteren «vår» som er i militæret når vi er på kino. Det er litt regnbue over det?

Men det har ikke alltid vært som en motorvei i Tyskland. For å være ærlig, er livet det for alle andre? Vi er jo to forskjellige mennesker med forskjellig bakgrunn men en ting hadde vi felles. Et ønske om at «felles barn» skulle ha det bra. Når det var avklart, at det ikke var noen konkurranse så gikk det seg gradvis mer og mer til.

Kjøreregler er fint. Grenser er fint. Kommunikasjon er nøkkelen. Og innimellom så går det til helvete så det synger. Men det gjør det også på jobb, med venninner og i forhold. Det løser seg om man snakker sammen. Man blir venner igjen, man kan fullføre prosjekter på jobb og man kan fortsatt være glad i barn man ikke har født selv.

Uansett hvordan du vender og vrir på det: barnets mor kommer for alltid til å være i ditt liv så lenge du er sammen med en far som er pappa. Om du ikke takler at du faktisk må ta hensyn til henne når ferien skal planlegges, om du ikke kan klappe like entusiastisk på skoleavslutningen om hun sitter ved siden av deg eller akseptere at pappaen faktisk innimellom må snakke alene med denne Gamle Dama så har du en veldig kronglete kjerresti foran deg. Den lar seg ikke kombinere med den lave bilen du kjører.

Tips på veien:

  • Samvær avtales direkte mellom foreldrene.
  • Beskjeder om medisiner, bursdager, favoritteventyr kan gå på tvers og til alle som skal bidra til at barnet har det godt.
  • Snakk sammen. Helst ansikt til ansikt. Tekstmeldinger kan tolkes ulikt.
  • Se på hverandre som ressurser som vil det beste for barna. Det er ingen konkurranse om hvem som gjør mest.

Og husk: ingen barn kan ha for mange personer i sitt liv som er glad i seg. Du kan elske mer enn ett barn. Barnet ditt kan elske mer enn en voksen. Ta tissekonkurransen et annet sted.

Les også «Vandrer i ett minefelt«

 

Julegavetips

//Annonse//

Foto: Produsent

Har du, som meg, fortsatt noen igjen på julegavelista? Liker du, som meg, å handle mest på nett? Da kan jeg løse opp til flere gaver for deg, og meg, via BGA Fotobutikk. De har mange ulike artikler, både ferdig produserte poster, lerret, speil, fotoalbum og ikke minst utskrifter av egne bilder i ønsket ulike størrelser.

Foto: Produsent

Datteren min er jo som kjent kunstner (hennes siste arbeid ser du her). Her kan vi handle rammer og passepartour fra kjøkkenbordet. Sistnevnte mener jeg løfter «vanlige» tegninger mange hakk! Små barnehender og ett lite dikt kan få mor til å tørke tårer på julekvelden.Eller hva med å ramme inn et bilde av ett reisemål med kjæresten, sammen med f.eks flybilletten?

Foto: Produsent

Besteforeldre er ofte de som «har alt» og etterhvert har de også nok bilder. Kanskje man kan gå sammen flere i familien å gi en fotokube isteden for bilde til vegg? Jeg er glad i å lage ting litt unikt, personlige julekuler har jeg allerede, men jeg ser at dette hadde vært ett mye enklere alternativ:

Foto: Produsent

Du har leveransen i kassa de senest 3 dager etter bestilling. Legger du inn ordre før kl 13:00 sendes pakken samme dag. Handler du for over 599 kroner spanderer BGA Fotobutikk frakten. Frakten oppdateres i handlekurven underveis så du unngår ubehagelige overraskelser.