Aktivitetsdag på Kystkultursenteret

  

Annonse

2015-07-05 12.35.15-1

Son Kystkultursenter ligger i hjertet av Son på området som tidligere var Soon Baadbyggeri. Son er et av de best bevarte tettstedene med gammel trehusbebyggelse langs Oslofjorden. Son Kystkultursenter har som mål å formidle kunnskap om og utvikle kystkultur. Senteret viser skiftende utstillinger og tilbyr aktiviteter som er knyttet til trebåter og fiske.

Etter artikkelen i Romerikes Blad ble vi kontaktet av Akershusmuseet. Der ble jeg spurt om jeg ville vite enda mer om hva vi kunne finne på i vårt område. Jeg var ikke vond å be, og fikk oversendt program over sommerens aktiviteter som Akershusmuseet arrangerer. Jeg visste ikke engang at det var noe som het Son Kystkultursenter. Men gjett om jeg tente på ideen om å reise dit!

Møt treskjæreren, knivmakeren, garnbøteren og tauarbeideren, og kona som tover sjøvotter. Helge Hovland viser hvordan man lager knivskjefter og slirer av tre, skinn og sølv. Kunstsmed Åge Ørsland – fyrer opp essa i hagen bak Jostushuset. Vi fyrer opp grillen – salg av verdens beste fiskeburgere. Knyte knop og knuter. Jon Warhuus forteller og demonstrerer. Praktiske øvelser.

2015-07-05 12.08.18-1

Vi startet med å ta hurtigbåten “Baronessen”, eller B21, fra Aker Brygge. Båtturen til Son tar to timer, men det er definitivt den hyggeligste måten å ta seg dit på når solen skinner! Jentene storkoste seg, ikke noe problem å være mamma på slike dager. Men det var greit å få ut litt krutt. Lekeplassen ligger rett ved brygga og ved siden av Son Kystkultursenter. Hiv og hoi, man blir ikke for gammel for å bli svimmel!

2015-07-05 12.10.55-1

Vi kom ganske tidlig, de drev fortsatt å satte frem ting da vi ankom stedet. Men det var noe med stedet. Alt gikk i ferietempo. Om du var stressa når du gikk av båten forsvant dette umiddelbart. Om det var sola, stedet, tingene eller menneskene vites ei. Men jeg kjente bokstavelig talt at skuldrene falt på plass.

2015-07-05 12.11.14-1

For de som ønsket det kunne man også løse oppgaver rundt om kring. Ellers må jeg gi skryt til de som jobbet der. Dette var de rette menneskene på de rette stedene. Til og med anda til kokken var kul!

2015-07-05 12.20.04-1

Inne kunne man beundre utstillingen, jeg og Ida likte denne best, men vi fant ut at Kosekroken ikke hadde plass til hverken skip eller monter med mindre vi kastet ut noe annet.

2015-07-05 12.20.42-1

Denne kunne vi brukt som bord. For den har jo i tillegg en funksjon! Vi fant ut at det var enklere med våre kofferter, som har hjul og litt andre finesser. I tillegg er de vesentlig enklere å løfte.

2015-07-05 12.28.30-1

Men vi ville aller helst være ute. Og her ser vi knivmakeren sitt utvalg. Vilde trengte en kniv. En skikkelig kniv. Hun skal sette det på ønskelista si. Hun vil aller helst ha den som har mønster på knivbladet…. jadda!

2015-07-05 14.20.34-1

Det var vesentlig mer arbeid å få seg et par votter før i tiden. Vi har det veldig enkelt nå. Bare smette innom et senter, velge og  vrake mellom farger og utforming, betale å gå. Men jeg tror disse holdt kulden ute også. Skikkelige sjøvotter! Vi fikk se hele prosessen!

Noe av det beste var kunstsmeden fra Bergen. Han har sørget for at Ida får en helt unik knagg på rommet sitt hos pappa. Han var en skikkelig kul kar, og stiller gjerne opp på bilder og poserer!

Og smedens datter, Alvilde, lekte med Vilde hele dagen. Den jenta der finner alltid noen! Ida på sin side tilbragte mye tid med krabbefiske, fange sjøstjerner og sjarmere smeden. Hun fikk til og med en ring. Jeg prøvde å ikke bli snurt. Men jeg skjønner jo at hun vil gi den til kjæresten sin, da! Søteste Ida!

2015-07-05 12.35.23-1

Går det an å bli mer heldig med dagen? Og dette er faktisk som en liten oase hvor tiden står stille samtidig som den raser avgårde. Vi var der i fem timer, og jeg skal love deg tiden gikk fort med prat, mat og sol. Snakk om mat…. se på han her, da!

2015-07-05 13.59.49-1

En skikkelig engasjert kokk, for en type, han lagde dressingen på stedet, grillet og virkelig storkoste seg i sola. Han kastet brød til anda, småpratet med alle og virkelig oste av trivsel og glede. Verden trenger flere som han!

2015-07-05 13.58.14-1

Men kunne mannen levere varene? Drev han bare med falsk markedsføring? Var jeg lettlurt atter en gang? Jeg tok sjansen, jeg bestilte tre burgere og så på mannen svinge seg i dansen og fylle kaffefilterne med mat.

2015-07-05 14.05.55-3

Han kan sove trygt om natta. Herre- min- hatt! Disse var virkelig knallgode! Jeg gikk fra skeptiker til troende på første tygg. Du kan trygt kjøpe disse til hele familien. Om nom nom! Jeg angrer allerede på at jeg ikke kjøpte flere!

2015-07-05 14.40.15-1

Etter maten var det på tide å se mer av stedet, og Son, over er bildet fra brannvesenet. Ikke helt Chippendales- uniformer, men sikkert staselige karer på sin tid? Og de slukket nok flere branner enn oljeglinsede dansere med de bøttene! Poeng for hjelm!

2015-07-05 14.39.44-1

Jostushuset er et fiskerhus i akershusisk stil fra 1600- eller 1700-tallet i Son. Det står nå på Son kystkultursenter. Navnet kommer fra Jost eller Just Tallachsen, som kjøpte huset i 1799, og antas å være en forvanskning av «Josts hus».

Huset er en typisk akershusisk stue med to rom og inngang fra langsiden. Det er bygget i tømmer, med kledning av grovt tømmermannspanel. Det ble på et tidspunkt utvidet med et ekstra rom i tømmer mot nord og et todelt bislag i bindingsverk mot vest.

joshuset

Det stod opprinnelig ved Son Torg, der Soon Seilforening nå har sitt klubbhus. På eiendommen var det også en sjøbu eller uthus. I 1864 tok handelsborger og skipper Andreas Johansen over huset, og i 1889 fulgte hans datter Julie Andresen, bedre kjent som Julie Jostus, som eier. Hun drev butikk i det nordre rommet, som også var sovekammers for Julie og hennes søster Anne. De brukte også kjøkkenet, mens stuen ble leid ut til skippere.

I 1950-årene ble uthuset revet, og i 1964 ble huset demontert og satt opp på Follo Museum i Drøbak.

Da Son kystkultursenter, som er en avdeling av Follo Museum, ble huset flyttet tilbake til Son. I 1991 ble det satt opp i Glenneparken, på kystkultursenterets område. Det er delvis innredet, og brukes til utstillinger. En bakerovn har blitt satt inn, og brukes til å bake brød på gammeldags vis. Dette er i tråd med hvordan huset ble brukt tidligere, da Julie Andresen drev kolonialhandel og bakte brød der.

I følge Vilde skulle det ha bodd åtte mennesker her i sin tid. Hvor hun har den informasjonen fra vites ei, men vi gikk nå rundt inni der og lurte på hvor alle fikk plass. Vi konkluderte med at Kosekroken har mer enn nok plass til oss tre!

2015-07-05 15.36.27-1

Ida er ikke så vant med saltvann. Gjett om hun koste seg maks. Hun brukte mesteparten av tiden i vannkanten med krabber, sjøstjerner og en ål! Og stadig kom hun løpende med ett eller annet jeg måtte se på. Helt herlig, altså!

2015-07-05 15.31.43-1

Så mens den eldste var under en brygge, den yngste satt på en brygge gikk mor langs en brygge. Jeg har alltid tenkt at Son er fint, men at det skulle være så fint trodde jeg faktisk ikke. Dette var idyll, altså.

2015-07-05 15.40.04-1

Og etter bryggevandring ble det gatevandring. Opp i høyden, trange smug, hvite hus og nydelige farger. De er heldige de som bor her, vi drømte oss bort om en hytte eller ferieleilighet her. Men vi kan uansett ta båten og være turister!

2015-07-05 16.42.53

Så var det på tide å reise hjem igjen. En kald slush på bryggekanten var helt riktig valg. Jeg kjørte på med en stor slush type sitron. Og fortsatt får jeg “hjernefryyyys”, men det er jo en del av pakka.

2015-07-05 17.52.28-2

Og turen hjem var like fin. Jeg og Vilde tilbragte store deler av turen ute og drodlet om alt vi hadde opplevd i dag, dagene før og ikke minst hva vi skulle oppleve videre. For vi er jo ikke ferdige enda!

2015-07-05 18.15.19

For vi har jo (for å nevne noe) Tusenfryd, Norsk Folkemuseum, Teknisk Museum, Villa Malla, Tertitten, Olavsdagene, Nebbursvollen og ikke minst være sosiale med venner på lista over “things to do from home”.

2015-07-05 19.18.54-1

“Nei, mamma, vi vil ikke hjem enda” sa den ene. “Vi vil ikke at denne dagen skal ta slutt” sa den andre. Og så ble vi litt til Aker Brygge, da. Finnes da verre steder å tilbringe en kveld?

2015-07-05 19.27.10-1

Akershus Festning står jo også på listen over ting vi kan gjøre i sommer. Selv om den ikke på noe som helst vis kan sammenligne seg med “min egen festning” så er den flott der den ligger og bader i kveldssolen.

2015-07-06 14.29.58

Dette ble en fantastisk dag fra start til slutt. Det er bare å pakke sekken og dra på tur. Du skaper din egen ferie, vettu. Misunner faktisk ikke dem som ligger i hvite hotellsenger, som har finkornet sand mellom tærne eller bestiger en fjelltopp. Jeg har det helt glitrende, akkurat her og nå, og håper alle andre har det også! Men vent nå litt…. dere trodde vel ikke jeg hadde glemt det?

2015-07-05 19.40.51-1

“Dette har vi aldri fått lov til før” hylte Ida mens hun løp igjennom fontenen. “Jeg føler meg så levende” lo Vilde og la seg ned og lagde en vann- engel til glede for de forbipasserende.  Du skal holde det du lover men det er ikke noe som sier at du ikke kan gi mer enn hva som er forventet? Dette er en bra avslutning på en fin-fin dag! Takk jenter, og Abelone med sønn som også tilbragte dagen med oss, denne dagen skal gjemmes godt inn i hjertet for alltid!

Tips: Kom tidlig om du skal ta båten. Det er faktisk en fare for at du kan bli stående igjen og det er tre timer til neste båt. Reiser du med barn kan det være lurt å ha med noe å holde på med på turen om de lett blir utålmodige og ikke liker se ut av vindu og drømme som mine. Det er som å kjøre buss, turen tar et par timer, men med en vesentlig bedre utsikt. 

Følg Akershusmuseet på Facebook

Beklager rotet

  

tegning

Det er ikke så mye som skal til før det ser litt bomba ut hos oss. Det er ferietid, vi tilbringer mer tid hjemme, og sånn er det bare. Her er det tegning, form og farge som gjelder. Det bærer leiligheten preg av. Store kofferter med fargeblyanter, en symaskin og lego bygges. Vi storkoser oss!

PS. Tegningen er Ida sitt prosjekt.

Vi er på vannet

  

  
Altså, venner som kjenner deg så godt, og skjønner hvorfor du ikke sovner om natta selv om du er sliten…. sier de skal ringe og vekke deg neste dag OG gjør det. De beholder du. Ferdig snakka! Klokka åtte var jeg godt i gang!

  
Jeg glemte å lade bilen i går. Men hadde nok strøm til Aker Brygge. Her skal Mister Grey lade og hvile mens vi er på tur. 

  
Vi fant også en container med blomster på Aker brygge! Var den ikke flott? Et blomsterhav inni, Ida fant ut at det gikk an å gå igjennom. 

  
Og dette ser ut til å bli en helt fantastisk dag! Det er godt og varmt. Jeg har bare på en kort kjole med korte ermer. Ikke antydning til kaldt selv om det er tidlig!

  
Sikkert sommertegn! Vannet er tilbake! Ungene fikk ikke løpe igjennom nå, men når vi skal tilbake er det lov!

  
Den som hadde hatt sin egen båt her, du! Men for oss vanlig dødelige er hurtigbåten B21, eller Baronessen, en flott løsning. Overraskende mange som sto klare og i kø da vi kom!

Vi sees igjen klokka sju, Oslo! For vi var nemlig en av de heldige som faktisk kom ombord. Det var noe hverken jeg eller Abelone hadde tenkt på som et alternativ, lissom… Men nå: eventyr! 

 

Familiedag 2015 på OKS

  

2015-07-04 13.20.18-1

Vi har hørt mye om denne dagen. Familiedagen. Lille Hannah kan få jobb i hvilken som helst markedsavdeling, jeg skal personlig stå som referanse, og det morsomme er at hun ikke har smurt på et lite ekstra lag engang!

2015-07-04 23.31.37-7

Jeg fikk med meg et par ekstra unger også. Tanja og Oliver, fire kids på en mamma er da virkelig ikke noe annet enn en fryd? De er virkelig superflotte disse fire, perfekt match! Er det virkelig mulig å ha med seg så fine arvinger på tur?

2015-07-04 13.16.22-1

Noen som husker hva hun ble kalt i barnehagen? “Huskejenta” mi, hun som slår de store gutta om hun vil huske…. hun elsker det fortsatt! Lekeplassen var bare en av mange aktiviteter de kunne foreta seg gratis denne dagen! Alle aktiviteter var gratis. Eneste som kostet penger var mat og drikke, dette kalles en god deal!

2015-07-04 14.03.04-1For de små var det hoppeslott og små elektriske biler og trehjulssykler med opptegnede baner og skilt som var en av hovedattraksjonene. Det var mange svette barnelugger her!

2015-07-04 14.14.41-1

Sukkerspinn er konge. Sukker er konge. Men pust med magen, alle mammaer og pappaer, de fikk grovbrød med (ny)åpnet leverpostei rett før. Man har da noe ansvarsfølelse. And for the record, hadde med matpakke, vi spiste det alle sammen. To skiver hver. Vi kødder ikke med matpakker, lissom?

2015-07-04 14.35.17-1

Tanja fikk gnagsår, selvfølgelig hadde de tenkt på det. Og alle som hadde glemt solfaktor. Og drikke. Ekte førstehjelp for det meste. Og her kommer jeg inn på noe av det flotteste ved denne barnecamp’en. Organiseringen.

Dette har de gjort før. De har stålkontroll. Alle ledd er utrolig proffe. Ungene har vært 100% ivaretatt hele uken. Alt fra parkering for foreldre (vi snakker 740 barn som skal hentes og leveres på samme tid), til aktiviteter, informasjon (også sms’er til foreldre på kveldstid om det var noe vi skulle huske på), sikkerhet inne på området. Ja, alt. Jeg er imponert. Det skal faktisk litt til.

Tusen takk, dere har gjort en kjempejobb alle sammen!

2015-07-04 14.37.43-1

Klatreveggen var populær. I skogen var det også en ATV bane og en klatrebane a’la “Klatring på Grensen”. I bunnen sto trygge voksne og sikret, motiverte og heiet på ungene. En fryd!

2015-07-04 14.38.37-1

Denne vannsklia var det kø på hele dagen. Skikkelig populær. Hva er det med vann og barn? Det er virkelig noe magisk! Og alle som ropte, uansett hvilket barn som kom ned. Ordet “glad- kristen” slo meg. Jeg liker det!

2015-07-04 14.39.34I bunnen av denne vannsklien har de såpeboblemakeri. Ungene elsket det. De badet i såpe. De jublet. De lo. De hylte. De virkelig elsket dette. Dette var noe ungene virkelig så frem til. Tenk å ha en egen maskin som lager såpe man kan bade i?

2015-07-04 14.41.12-1

Hører du henne le? Det gjør jeg. Det er ingen i verden som ler som henne, lykkelig med venninna si, dekket med såpebobler i sola. Det er faktisk den fineste Vilde’n jeg har!

2015-07-04 14.41.56-1

Tenk at hun her tør å stable 12 bruskasser oppå hverandre før hun hiver inn håndkle. Storesøstra tar 17 kasser, det er ikke rart de har sovnet lett denne uka? Full fres hele dagen, og mammaen lar dem heller ikke få fri på kvelden…..

2015-07-04 14.51.55-1

Fineste Ida. Har du noensinne sett noe vakrere, tenker jeg. “Ja” tenker du kanskje. Jeg kan likestille noen, men hun her er førstesortering. Hun er toppen av toppen, med flere, verdens fineste Ida. Uten tvil.

2015-07-04 15.00.38-1

Her står alle barna klare for dagens høydepunkt. “Alt godt kommer fra himmelen” sa de. Ungene var veldig enige. Særlig etter at helikopteret hadde kommet og droppet masse godteri på plenen!

2015-07-04 15.03.25 HDR-1

Her er to av mine barn. De jeg deler DNA med. Som ser spent opp og venter, om det faktisk kommer til å regne godteri slik de har blitt fortalt. “Ville” roper Ida. Hun kommer kanskje aldri til å hete Vilde for henne. “Jeg skal passe på deg” sier hun. Uansett hva folk sier. Noe har jeg gjort riktig.

2015-07-04 17.16.10En fantastisk dag går mot slutten. Jaggu hadde vi det flott disse timene. Er vi her på samme tid neste år så kommer vi til å delta igjen, uten tvil. Det morsomme er at det er ikke mine ord. Dette er ungene. Ida og Oliver vil være ledere eller klovner. Tanja og Vilde skal være deltagere. Kjør på, er vi her neste år, som sagt, skal jeg sørge for at dere får være med!

2015-07-04 18.23.51-1

Vi var varme. Veldig varme. Vi måtte ta et kveldsbad på Stemmer’n. Ida ble igjen hos Oliver, men jeg fikk med meg de to yngste. Herlighet, det var utrolig deilig å kjøle seg ned!

Kvelden ble avsluttet med å spise ute. Ja, vi hentet Ida.For det gjør man jo ofte når man er på ferie fikk jeg beskjed om. Gikk ut og spiste etter en hyggelig dag.

Så da gjorde vi det. Hyggelig at også Wenche ville være med, pasta carbonara var helt rett på en slik kveld, ingen trenger være alene med mindre man vil.2015-07-04 19.54.14

Mmmm, god morgen!

  

  
Lat morgen! Fin- fin start på dagen. Strekke seg, sjekke nyheter, kaffe på senga, slumre litt og kjenne etter. Hva er det der? Åja, “hvilepuls” heter det. 

#hjemmeferie

Gjett hvem….

  

2015-06-26 15.43.30-3

Ungene får nå ukelønn. De har ulike oppgaver som de bytter på. Ida ringte meg på jobb, etter at hun hadde våknet, og lurte på om jeg hadde byttet om på ukene for hun hadde da vitterlig tømt oppvaskmaskinen forrige uke også.

2015-06-24 19.09.54

Hun her synes at det å tømme oppvaskmaskinen er enda kjedeligere enn kjedeligst. Poeng for kreativitet og evne til å etterligne skrift. Hun kom  nesten unna med det også, den festlige sniken! Men hun slapp ikke unna, altså…..

Åja, det er sånn kaffe funker?

  

549610_10151155308877780_1768073003_n

 

Det er jo ikke rart jeg gnistrer etter kaffe? Gotta love it, altså, nattbord burde kommet med innebygget kaffemaskiner så ville det verdt færre sure tryner i morratrafikken!

Forresten, det er jo fordelen med å jobbe litt i ferien, det er jo ikke trafikk på veiene! Bare å suse innover! Men neste uke har jeg ferie, da skal vi jaggu kose oss!